Achtergrond informatie longboarden

Longboarden

Longboarden bestaat al bijna een halve eeuw en heeft zich de laatste decennia sterk ontwikkeld, evenals de materialen en subdisciplines. Vooral de laatste jaren is longboarden steeds populairder geworden en tegenwoordig weet bijna iedereen wat het is. Minder bekend zijn de verschillende disciplines die het longboarden rijk is, waaronder; cruisen, dance, downhill, freeride, slalom en park. De vergelijking met een skateboard word al snel gemaakt en voor een hoop mensen is een longboard ook een groter skateboard, maar zodra je op een longboard staat merk je dat het in ieder opzicht anders is. Het is stabieler, ruimer en het stuurt makkelijker. Het sturen doe je door middel van je lichaamsgewicht naar links of rechts te verplaatsen. Doordat het longboarden zo veel verschillende disciplines heeft zijn er ook een hele hoop verschillende soorten longboards, het gaat zelfs zo ver dat de boards kunnen verschillen van zo’n 80cm tot 150cm in lengte.

Sidewalk Surfin’

‘Longboarding’ is het rijden van een longboard skateboard op het asfalt. Op zoek naar een alternatief voor golfloze dagen ontdekten Amerikaanse surfers in de ‘fifties’ het longboard skateboarden. Door rollerskate wieltjes onder een lange plank (in de vorm van een surfboard) te schroeven hadden surfers de ideale manier gevonden om hun speelveld van de zee naar de stad te verleggen.

Longboarden ontstond na skateboarden en werd een op zichzelfstaande discipline die de hele wereld overging. Een longboard is doorgaans breder en langer als een skateboard en heeft meer stabiliteit en grotere zachtere wielen. Het longboard werd vooral gebruikt door surfers die er bewegingen verwant aan het surfen mee wilden oefenen, relaxed mee wilden cruisen of er in de heuvels mee naar beneden wilden ‘downhillen’. Er ontstonden verschillende disciplines binnen het longboarden naarmate de sport zich ontwikkelde.

In het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier disciplines:

Cruisen

Dit is de meest voorkomende manier van longboarden en eigenlijk geschikt voor iedereen. Hiervoor wordt een allround longboard gebruikt om lekker door de stad, park of boulevard te zoeven. In de stad is een cruiser een prima alternatief voor de fiets. Met grote zachte wielen sta je vrij stabiel op een cruiser en heb je weinig last van oneffenheden in het wegdek. Het leuke van een cruiser is dat je er ook typische longboard surf ‘moves’, zoals een ‘noseride’ (beide voeten staan op neus van het board), op kunt doen. Cruisers variëren enorm in lengte, van 100 tot wel 200 centimeter.

Dancing

Dancing komt voort uit het doen van old school tricks, voornamelijk het doen van verschillende passen op het board en truuks met het board zelf. Het stamt rechtstreeks af van de oude vorm van straat surfen en groeit de laatste jaren sterk in populariteit. Voor deze discipline wordt doorgaans een groter board gebruikt. In Nederland en de vlakke gedeeltes van Belgie is deze discipline erg populair.

Downhill

De meest extreme vorm van longboarden is zonder enige twijfel downhill. Downhill of speedboards gebruik je om zo snel mogelijk naar beneden te gaan. Bij hogere snelheden worden motorpakken en integraalhelmen gedragen. Snelheden kunnen hierbij oplopen tot 100 kilometer per uur. Het wereldrecord ligt op 130 kilometer per uur. De uitdaging van een afgezet parcours bij wedstrijden wordt bepaald door de helling van de weg, de snelheid die kan worden bereikt op rechtere stukken en de vorm van de bochten. Remmen gebeurt door middel van ‘air braking’ (wind vangen door jezelf zo groot mogelijk maken), ‘footbraking’ (afremmen door een voet op de weg te zetten), ‘carving’ (scherpe S-vormige bochten maken) of ‘sliding’ (het board zijlings laten driften). Hierbij worden ook handschoenen met zogenaamde ‘pucks’ gebruikt om met de handen op de weg de balans van het lichaam te ondersteunen. Bij het longboarden is een helm ten zeerste aan te raden, vergezeld door kniebeschermers en eventueel slide gloves.

Freeriding

Freeride longboarding zoals we het kennen is een redelijk nieuwe discipline binnen het longboarden. De definitie wordt verschillend omschreven, voor sommigen is het herhaaldelijk ‘sliden’ voor anderen is het afrijden van heuvels met het af en toe sliden om de snelheid te controleren. Voor anderen is het het nemen kleine obstakels zoals in een skatepark. De meest omvattende definitie is het zo stijlvol mogelijk afrijden van een heuvel met verschillende moves en tricks.

Slalom

Slalom is de meest technische longboard-discipline. Dit is voor een groot deel te wijten aan het specifieke ontwerp van een slalomboard. Het gaat om het slalommen tussen een lijn van obstakels. Er wordt vaak gestreden om de beste tijd maar er is ook een non competitieve vorm waarbij er om voetgangers en andere obstakels wordt geslalomd terwijl er van A naar B wordt gegaan. Er wordt een pomp techniek gebruikt waarbij door het roteren van het lichaam al pompend snelheid wordt gemaakt.

Park

Hoewel het niet voor de hand ligt, zijn er ook longboards waarmee je in een skatepark terecht kunt. Deze boards hebben qua design veel weg van de normale street skateboards maar zijn zowel langer als breder en hebben een duidelijke voor- en achterkant. Wel maken ze gebruik van dezelfde harde wielen waardoor je makkelijk over obstakels kunt rijden. Je zou je kunnen afvragen wat het voordeel is van een longboard boven een normaal street board. Dit is een kwestie van stijl. Een longboard reageert, net zoals bij het surfen in de golven het geval is, rustiger en vergevingsgezinder waardoor het zich perfect leent voor het maken van lange en vloeiende bochten.